Amerikanci prosvjeduju protiv rata u Iraku

Amerikanci prosvjeduju protiv rata u Iraku
VELIKI broj Amerikanaca prosvjedovao je u subotu u desetinama američkih gradova protiv rata u Iraku pridruživši se prosvjedima održanim u oko 600 gradova u svijetu.

Najveći prosvjed organiziran je u New Yorku gdje su organizatori rekli da očekuju 100 tisuća ljudi, koliko je policija dopustila, ali nije bilo službenih procjena stvarnog broja sudionika.

Prosvjednici su nosili divovsku lutku predsjednika Busha s vedricama na kojima je pisalo krv i nafta u protivljenju onome što vide kao pohlepu američke administracije prema iračkoj nafti.

Na ovome prosvjednom skupu govorili su, među ostalima, glumci Susan Sarandon i Danny Glover te južnoafrički biskup Desmond Tutu.

´Mir! Mir! Mir! Neka Amerika čuje ostatak svijeta - a ostatak svijeta govori: ´Dajte vremena inspektorima´, rekao je biskup Tutu kršćanskim, židovskim i budističkim redovnicima okupljenima na ekumenskoj službi božjoj u crkvi preko puta Ujedinjenih Naroda.

Policija iz sigurnosnih razloga nije dopustila prosvjednicima da prođu Prvom avenijom pored Ujedinjenih Naroda.

Policijsko osiguranje prosvjeda bilo je iznimno jako u gradu koji je ionako u povišenoj pripravnosti radi mogućih tarorističkih napada. Vlasti su po gradu rasporedile snajperiste i policajce opremljene detektorima radijacije, opremom za dekontaminaciju, psima koji otkrivaju eksploziv i opremom koja može detektirati kemijsko i biološko oružje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj policajaca i niske temperature nisu umanjile entuzijazam prosvjednika.

Osim u New Yorku planirani su prosvjedi i u drugim velikim američkim gradovima poput Chicaga, Los Angelesa, Philadelphie, Miamia i Seattlea, ali i u nizu manjih mjesta diljem zemlje. Prosvjednici u Detroitu pjevali su ´Give peace a chance´.

Protivljenje ratu iskazalo je i više od 90 lokalnih uprava pozvavši predsjednika Georgea W. Busha u četvrtak da irački problem riješi mirnim putem, kazavši da će novac za rat biti uzet iz fondova za obrazovanje, beskućnike i policiju.

´Rat će biti financiran stvaranjem proračunskog manjka i rezanjem troškova za domaće potrebe´, rekao je čikaški vijećnik Joe Moore, član gradskog vijeća koje je s 46-1 izglasalo rezoluciju u kojoj se protivi ratu.

Unatoč izlasku desetina tisuća Amerikanaca na ulice u subotu najnovije istraživanje javnoga mišljenja, koje je provela televizija Fox News, pokazala je da apsolutna većina - 67 posto Amerikanaca podupire vojnu akciju u Iraku. Čak 52 demokrata podupire rat koji priprema republikanska vlada predsjednika Busha.

Sudeći prema ovim brojkama komentatori ističu da su protivnici rata u Sjedinjenim Državama samo glasniji, ne i brojniji od onih koji ga podupiru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara