Amerikanci protiv kineskih raketa koje obaraju satelite

KINA je prošlog tjedna uspješno s neba "skinula" stari meteorološki satelit koji se nalazio u Zemljinoj orbiti na visini od oko 800 kilometara, zbog čega joj je SAD službeno uputio prosvjednu notu putem svojih diplomatskih kanala, prenosi CNN.

Iako je SAD bio prvi koji je oborio satelit iz Zemljine orbite još 1985. godine, Amerikanci su izrazili svoje neodobravanje zbog korištenja balističke rakete koja ima moć uništavati satelite, a u kritici Kineskog pokusa priključila im se i Australija, Kanada i Japan, koji je od kineske vlade zatražio objašnjenje.

SAD je u Bushevom mandatu ratificirao tzv. svemirsku politiku, prema kojoj SAD ima slobodu djelovanja u svemiru. Ratificiranim dokumentom SAD smiju odvratiti svakog tko bude narušavao tu slobodu ili razvijao tehnologiju koja to omogućuje, te da će se sukobiti s uporabom svemira koja bi mogla biti neprijateljska prema nacionalnim interesima SAD-a.

"Svjesni smo kineske tehnologije i zabrinuti smo, što i otvoreno pokazujemo", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Ako uđemo u sukob, primjerice oko Tajvana, prva stvar koju će Kinezi napraviti je obaranje naših satelita koji se nalaze niže u orbiti, što znači da ćemo ostati bez snimki", rekao je John Pike, prenosi Globalsecurity.org, internet stranica koja se bavi prikupljanjem informacija o sigurnosti u svijetu.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara