Amerikanci rastavili nuklearnu bombu 600 puta jaču od one koja je razorila Hirošimu

Amerikanci rastavili nuklearnu bombu 600 puta jaču od one koja je razorila Hirošimu

Ilustracija: Arhiva

POSLJEDNJA od američkih najjačih nuklearnih bombi, oružje stotinama puta jače od onog koje je bačeno na Hirošimu, je rastavljena gotovo 50 godina nakon što je proizvedena tijekom Hladnog rata.

Posljednji dijelovi bombe B53 će biti uništeni danas u tvornici Pantex blizu Amarilla koja jedina sastavlja i rastavlja nuklearno oružje. Američki Ured za nuklearnu sigurnost pri Ministarstvu energije tvrdi kako se program rastavljanja nuklearnog oružja provodi mnogo brže nego je to zamišljeno.

Barack Obama traži rastavljanje nuklearnog oružja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barack Obama je postavio jasnu politiku rastavljanja nuklearnog naoružanja. Direktor ureda Thomas D'Agostino smatra kako je rastavljanje ove bombe bitna "prekretnica". Prva bomba B53 je sastavljena 1962. godine kada su porasle tenzije tijekom Kubanske krize. Tada je bomba težila 4500 kilograma te je bila veličine omanjeg kombija. 600 puta je bila snažnija od bombe koja je bačena na japansku Hirošimu krajem 2. svjetskog rata.

B53 je trebala uništiti postrojenja duboko u zemlji te ju je nosio bombarder B-52. Zato što je napravljena starijom tehnologijom, a radili su je inženjeri koji su u mirovini ili su umrlo, njezino rastavljanje je trajalo duže vrijeme. Inženjeri su morali izraditi komplicirane alate i osmisliti nove procedure kako bi osigurali sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara