Amerikanci slave Dan nezavisnosti, na ulicama velikih gradova pojačane mjere sigurnosti

Amerikanci slave Dan nezavisnosti, na ulicama velikih gradova pojačane mjere sigurnosti

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE Države proslavljaju Dan nezavisnosti povorkama, natjecanjima u pečenju kolača i piknicima, a policija je pojačala ophodnje zabrinuta radi mogućih terorističkih napada i oružanog nasilja.   

Milijuni Amerikanaca obilježavaju nezavisnost od Britanije raznim proslavama, od nastupa legende country glazbe Williea Nelsona pred 10.000 ljudi u Austinu u Teksasu do glumaca u kostimima iz kolonijalnog doba koji čitaju Deklaraciju nezavisnosti  u Washingtonu.

"Ovo je dan da se prisjetimo pozitivnih stvari u Americi - osjećaja slobode da možete napredovati i postići štogod želite", rekla je Helen Donaldson, 48, majka četvero posvojenih tinejdžera, koja sa svojom multietničkom obitelji živi u Maplewoodu u New Jerseyu.

Donaldson, australska imigrantica i bjelkinja, veselila se uz svoje dvije afroameričke kćeri rođene u New Jerseyu, obje dvanaestogodišnjakinje. Nedaleko od njih, u šatoru se održava natjecanje u pečenju kolača, a 13-godišnji Nate Fisher donio je svoj kolač od trešanja i borovnica. "Imam velike nade", rekao je dječak uz široki osmijeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na newyorškome Coney Islandu održava se tradicionalno natjecanje u jedenju hot-doga. Joey "Ralje" Chesnut - koji drži svjetski rekord  jer je uspio pojesti 69 hot-dogova u deset minuta - pokušava ponovo osvojiti prvo mjesto natječući se s Mattom Stoniem koji je prošle godine prekinuo Chesnutov niz od osam uzastopnih pobjeda.

Amerikanci svoj praznik slave nekoliko dana nakon napada  u Bagdadu, Daki i Istanbulu u uvjetima pojačane sigurnosti. Newyorška policija "'uposlila' je osam novih posebno treniranih pasa, obučenih da u gužvi nanjuše eksploziv na pomičnim metama.  Policijski načelnik Bill Bratton rekao je u petak da grad New York nije ugrožen posebnom prijetnjom.

Newyorška policija tijekom praznika povećala je svoje snage za 2000 novih policajaca, samo nekoliko dana nakon što su diplomirali u petak na newyorškoj policijskoj akademiji. 

Policija u Chicagu, koji je doživio vrhunac oružanog nasilja ove godine, najavila je da će u ophodnje dodatno poslati više od 5000 policajaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara