AMERIKANCI SVE KRAĆE NA GODIŠNJEM ODMORU

Godišnji odmor Amerikanaca, ionako najkraći među razvijenim zemljama, iz godine u godinu postaje sve kraći zahvaljujući usporenoj ekonomiji i strahu od gubitka radnog mjesta. LPrema podacima američkog Ureda za rad, Amerikanci u prosjeku provedu na godišnjem odmoru 8,1 dan nakon godine dana rada, a 10,2 dana nakon tri godine rada, što je najmanje među razvijenim zemaljama svijeta.

Za usporedbu radnici u Europi dobijaju četiri do pet tjedana godišnjeg odmora, a čak i radoholičari Japanci imaju zajamčena dva tjedna.

Američki radnici ne samo da imaju najmanje godišnjeg odmora nego se on iz godine u godinu sve više skraćuje. Prema istraživanju Internet putničke tvrtke Expedia.com, Amerikanci će ove godine uzeti 10 posto manje odmora nego prošle.

Problem koji Amerikanci imaju s odmorom uglavnom se temelji na činjenici da je to jedina razvijena zemlja koja nema zakonski zajamčen plaćen godišnji odmor pa su radnici prepušteni dobroj volji tvrtki u kojima rade.

S ekonomijom koja nikako da uhvati ritam, tvrtke s vrlo malo simpatije gledaju na radnike koji bi rado išli na godišnji odmor.

Rast broja nezaposlenih, koji je već prešao granicu od 6 posto, stvara osjećaj straha za radno mjesto i zaposlenici su sve manje skloni tražiti upravu da ih pusti na godišnji odmor. U nedavnom istraživanju na uzorku od 700 tvrtki, 56 posto radnika je obznanilo da će odgoditi svoj odmor dok tvrtke ne postanu uspješnije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećava se i broj kompanija koje svoje radnike, istina, puštaju na odmor, ali neplaćeni. Oko 13 posto američkih tvrtki sada daju neplaćeni odmor svojim radnicima, u odnosu na 5 posto ranije.

Uglavnom, rezultat svih ovih trendova je da Amerikanci rade sve dulje, a odmaraju sve kraće. Skoro 40 posto američke radne snage radi više od 50 sati tjedno.

Istraživanja su utvrdila da dulji radni tjedan ne znači nužno i veći učinak, te da postoji izravna veza između dugog godišnjeg odmora te povećane produktivnosti rada, smanjenja bolovanja i većeg zadovoljstva na radu. Statistički podaci govore da produktivnost rada u zapadnoj Europi, unatoč velikom broju dana godišnjeg odmora, između 1981. i 2000. raste brže nego u Sjedinjenim Državama.

Rezultati takvih istraživanja slabo se primaju u Sjedinjenim Državama čiji menadžeri i dalje inizistiraju na etici teškoga rada.

Možda je razlog u tome što je američko gospodarstvo i dalje najveće i najrazvijenije na svijetu, a dohodak po glavi stanovnika najveći među najrazvijenijim državama svijeta. Po glavi stanovnika Sjedinjene Države imaju godišnji prihod od 36.300 dolara dok su svi europski konkurenti daleko ispod s 26.600 dolara koliko imaju Nijemci, Francuzi 25.700 dolara, Britanci 25.300 i Talijani 25.000 dolara. Kanađani imaju godišnji prihod od 29.400 dolara po glavi stanovnika, a Japanci 28.000 dolara.

Drugi razlog koji američki direktori mogu navesti u korist dugog radnog tjedna i kratkog odmora jest i podatak da Sjedinjene Države s nešto preko 6 posto nezaposlenih imaju daleko manju stopu nezaposlenosti od primjerice Njemačke, Francuske ili Italije.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara