Amerikanci tvrde da se ozonski omotač prestao smanjivati

OZONSKI omotač prestao se smanjivati, no trebat će desetljeća da se počne oporavljati, objavili su u srijedu američki znanstvenici koji smatraju da su međunarodni sporazumi o smanjenju ispuštanja štetnih tvari u atmosferu ipak učinkoviti, ali da uništavanje omotača još uvijek nije u potpunosti zaustavljeno.

Analiza satelitskih snimaka i proučavanja na zemlji pokazala su da se ozonski omotač povećao u nekim dijelovima svijeta, ali da je i dalje dosta ispod normalne razine, objavljeno je u časopisu Journal of Geophysical Research.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uočene promjene mogle bi biti dokaz obnove ozona, odnosno stabilizacije stanja, smatra Betsy Weatherhead, znanstvenica sa Univerziteta Kolorado.

Stručnjaci drže da je, barem dijelom, tome doprinio i Protokol iz Montreala iz 1987., međunarodni sporazum o zaštiti ozonskog omotača koji je ratificiralo 180 država.

Tim je sporazumom predviđeno postupno smanjenje količine industrijskih plinova koji se ispuštaju u atmosferu. Glavni krivac za uništavanje ozona je klorofluorokarbon (CFC) koji se uobičajeno koristio u rashladnim uređajima.

Kemikalije ispuštene u zemljinu atmosferu prošlih desetljeća još uvijek utječu na razinu ozona i budući je uništavanje bilo dugotrajno i uporno nije moguće stvar popraviti na brzinu, smatra Sherwood Roland s kalifornijskog Univerziteta u Irvineu.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara