Amerikanci u potrazi za dokazom veličine biznisa i tuge

DVIJE newyorkške agencije zadužene za razvoj i nadgledanje novog WTC-a, idući će mjesec nakon javne debate odabrati konačni plan izgradnje nove građevine.

Iako konačno rješenje ne mora vjerno slijediti niti jedan od predstavljenih devet dizajnerskih prijedloga, ono će biti temeljeno na jednom od njih.

Ranije serije prijedloga zbog neinventivnosti nisu zadovoljile stanovnike New Yorka, pa je sedam vodećih arhitektonskih tvrtki ovog puta dobilo veću slobodu u dizajniranju građevine kojom bi se odala počast poginulima 11. rujna, ali koja bi u isto vrijeme zadovoljila i svoju primarnu, poslovnu funkciju.

Usprkos činjenici da preko pola ispitanih Newyorčana više ne želi raditi na visokim katovima poslovnih zgrada, prema pet od ukupno devet predstavljenih dizajnerskih koncepcija novog WTC-a, u New Yorku bi se na mjestu srušenih Twinsa trebala izgraditi najviša građevina na svijetu. Viša od trenutnog rekordera - malezijskih Petronas Towersa.

"Rana u nebu" New Yorka treba biti popravljena nečim visokim i prepoznatljivim, ali stvaranje najviše zgrade na svijetu ne obazirući se na okolinu lokacije "ne samo da je nepraktično, nego i neukusno" - izjavila je Beverly Willis, direktorica newyorkškog Instituta za arhitektonska istraživanja.

Willis smatra da je ideja izgradnje najviše zgrade na svijetu, uz ostalo, staromodna, ostavština šezdesetih kada su nove tehnologije omogućile konstrukciju građevina visokih 100 i više katova.

Sigurnost nove građevine jedan je od osnovnih prioriteta. Veće, bolje, jače i izdržljivije. Ron Klemenčić, čija je tvrtka izgradila srušene Twin Towers, izjavljuje da bez obzira kako dizajnirate, "teroristi uvijek mogu napraviti veću bombu".

"Potreba da se grade velike građevine stara je. Motivi su komplicirani. Trgovina. Kapitalizam. Ego" - izjavio je Howard Decker iz Nacionalnog muzeja građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci će vjerojatno ipak dobiti dokaz veličine. Ponosa ili bahatosti - ovisi kako gledate.

Prijedlozi
Prijedlozi objavljeni na stranici Renew NYC


Foster i partneri


SOM, SANAA, Michael Maltzan Architecture, Field Operations, Tom Leader Studio, Inigo Manglano-Ovalle, Rita McBride, Jessica Stockholder, Elyn Zimmerman


Peterson/Littenberg Architecture and Urban Design


Studio Daniel Libeskind


THINK Design: Shigeru Ban, Frederic Schwartz, Ken Smith, Rafael Vinoly; Contributors: William Morrish, David Rockwell, Janet Marie Smith;
Engineers: ARUP, Buro Happold, Jorge Schlaich


United Architects


Richard Meier & Partners Architects, Eisenman Architects, Gwathmey Siegel & Associates,
Steven Holl Architects

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara