Amerikanci uvjereni da stvari idu dobro u Iraku

Amerikanci uvjereni da stvari idu dobro u Iraku
VEĆINA Amerikanaca uvjerena je da stvari idu razmjerno dobro za Sjedinjene Države u Iraku unatoč neredima, napadima na američke vojnike i neuspjeha u pronalaženju oružja masovnog uništavanja, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja.

Većina od 70 posto ispitanih rekla je da se stvari u Iraku odvijaju vrlo ili umjereno dobro, što je ipak izvjestan pad u odnosu na 85 posto krajem travnja, kratko nakon prestanka glavnih borbi.

Rezultati pokazuju da je javnost manje zabrinuta stanjem u Iraku nego kritičari Bushove vlade, uključujući demokratske predsjedničke kandidate, koji optužuju da je predsjednik Bush obmanuo Amerikance glede opasnosti koju je predstavljao Irak i da nije stvorio odgovarajući plan za poslijeratni Irak.

Ispitanici, njih 56 posto kažu da vlada predsjednika Busha ima jasan plan za poboljšanje stanja u Iraku, a 41 posto kaže da nema.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anketi je 56 posto ispitanika reklo da je rat u Iraku bio opravdan i ako se ne pronađe oružje masovnog uništavanja, a 41 posto kaže da nije.

Trideset jedan posto kaže da je predsjednik Bush namjerno obmanuo američku javnost glede iračkog oružja masovnog uništavanja, a 67 posto smatra da nije.

Oni koji idu uz kritičare Busha uglavnom su demokrati i ljudi koji su bili protiv rata prije nego je počeo. Među njima su i oni koji inače ne odobravaju Bushovo čelništvo.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.019 odraslih Amerikanaca, od petka do nedjelje, uz dopuštenu pogrešku od +/- 3 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara