Amerikanci zaprijetili atomskim oružjem

DUŽNOSNICI Bushove administracije zaprijetili su da će odgovoriti atomskim oružjem ako budu napadnuti oružjem za masovno uništavanje. Imamo pravo da na svaki takav napad, pa i irački, odgovorimo svom snagom.

Dokument pod nazivom "Nacionalna strategija borbe protiv oružja za masovno uništavanje" otvorena je prijetnja Iraku uoči moguće vojne intervencije protiv režima Sadama Huseina.

´Sjedinjene Države će i dalje jasno isticati svoje pravo da punom snagom, uključujući sva dostupna sredstva, odgovore na korištenje oružja za masovno uništenje protiv SAD, američkih snaga u inozemstvu, prijatelja i saveznika´, ističe se u strateškom dokumentu Bijele kuće.

Ured američkog predsjednika Georgea W. Busha objavio je sažetak od šest stranica dokumenta, iako je on značen državnom tajnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnom dijelu dokumenta se to izravno ne kaže, ali moguće je tumačenje da bi Bush bio spreman koristiti i taktičko nuklearno oružje protiv Iraka ako Bagdad posegne za bojnim otrovima.

Načelno, ovakva strategija odvraćanja nije nova ali se dosad podrazumjevalo da bi SAD za atomskim oružjem posegnuo samo da odgovori na isti takav napad.

Američki vojni analitičari podsjećaju da je sličnu prijetnju iračkom vodstvu u osobnoj poruci uoči Zaljevskog rata 1991. godine uputio tadašnji državni tajnik James Baker.

Jedan visoki američki dužnosnik, izjavio je za Reuters kako dio dokumenta koji govori o nuklearnom odvraćanju ne znači promjenu u politici već je dodan dokumentu, koji je prvi puta osvježen od 1993., kako bi se naglasilo značenje uloge odvraćanja protiv oružja za masovno uništenje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara