Amerikanci zatražili od TV postaja neemitiranje iračke video vrpce

Amerikanci su emailom od elektronskih medija službeno zatražili neemitiranje vrpce na kojoj su Iračani prikazali mrtve i zarobljene američke vojnike, priopćili su izvori pri središnjem stožeru američke vojske u Kataru.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld, kojemu su za interviewa za TV postaju CBS prikazani isječci vrpce, rekao je kako bi emitiranje snimke bilo "neumjesno", jer "ponižavajuće" snimke američkih ratnih zarobljenika krše Ženevsku konvenciju.

"Ženevska konvencija određuje da nije dopušteno fotografirati, posramljivati ili ponižavati ratne zarobljenike", rekao je Rumsfeld.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No takvom američkom stajalištu snažno se usprotvila katarska TV postaja Al-Jazeera, koja je snimke iračke televizije objavila, napomenuvši kako Amerikanci nemaju prava pozivati se na konvencije UN u trenucima dok vode rat za koji nemaju potporu Ujedinjenih naroda.

"Sve zemlje na svijetu morale bi poštovati sve konvencije UN. Ne možete si birati samo one koje vam odgovaraju", izjavio je za Reuters jedan dužnosnik katarske TV postaje koji je zahtijevao da ostane neimenovan. "Mi smo postupili prema svojoj profesionalnoj dužnosti. Objavili smo vijest", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara