Amerikanci zauzeli glavni stožer divizije Medina Republikanske garde

Amerikanci zauzeli glavni stožer divizije Medina Republikanske garde

AMERIČKE snage koje prodiru u Bagdad, zauzele su glavni stožer divizije Medina iračke Republikanske garde i pretražuju ga, izvijestili su u subotu američki vojni izvori, a u sukobima u predgrađu i oko Bagdada najmanje četiri američka vojnika su stradala.

"Nakon pretraživanja, američke trupe namjeravaju spaliti stožer", kazao je Reutersov izvjestitelj s mjesta događaja. Izvori nisu kazali gdje se glavni stožer točno nalazi.

U sukobima u predgrađu i oko Bagdada ozlijeđena su četiri američka vojnika, a jedan od njih je podlegao teškim ozljedama glave.

Američka vojska izvješćuje kako je u borbama zarobljen jedan irački general, a stotine iračkih civila bježe iz grada.

"Znatan broj" pripadnika američkih snaga ulazi u Bagdad i nisu tamo samo u kratkoj ophodnji, rekao je u subotu u sjedištu američkog zapovjedništva u Kataru glasnogovornik središnjeg stožera.

"Naše su snage sada u Bagdadu...oni su u središtu grada Bagdada", rekao je kapetan Frank Thorp za Reuters.

"Nastavit ćemo se kretati, ovo je više od ophodnje koja ide naprijed i vraća se. Mi smo mobilna snaga i nastavit ćemo se kretati, a ovoga trenutka imamo znatan broj vojnika koji ulaze u grad".

On je odbio navesti broj američkih snaga koje ulaze u iračku prijestolnicu ili reći gdje se snage točno nalaze, odnosno što se podrazumijeva pod "središtem" grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke vojne snage sukobile su se s manjim brojem pripadnika elitnih iračkih postrojbi Republikanske garde te s divizijom Al Nida Republikanske garde u području Bagdada, izvijestila je u subotu američka vojska.

"Američki marinci jutros su se sukobili s pripadnicima divizije Al Nida Republikanske garde i s manjim brojem pripadnika elitnih postrojbi Republikanske garde", izjavio je za televiziju MSNBC glasnogovornik Centcoma, kapetan Frank Thorp.

Serija snažnih eksplozija ponovno je u subotu ujutro oko 10.30 sati po lokalnom vremenu potresla Bagdad, a američke trupe izvijestile su o svom prodoru prema središtu grada, izvijestio je novinar France pressea koji se nalazi na mjestu događaja.

Pucalo se s perifernog jugozapadnog područja Bagdada, iz smjera međunarodne zračne luke nad kojom su američko-britanske snage preuzele kontrolu u petak.

Američki CNN prenosi kako su američke vojne snage u subotu ujutro prodrle u "samo središte Bagdada" gdje su naišle na silovit otpor iračkih vojnih snaga koji koriste teško oružje, a France presse, pozivajući se na izjave očevidaca, prenosi kako se borbe vode u bagdadskoj četvrti koja je od središta udaljena oko 10 km.

CNN-ov novinar Walter Rodgers, koji se kreće s američkim trupama, izvijestio je kako je "otpor iračkih boraca vrlo silovit". Iračke vojne snage koriste protuzračnu obranu i ručne raketne bacače. Rodgers je ocijenio kako bi irački otpor "možda mogao usporiti napredovanje američkih vojnika".

Tenkovi Druge brigade i Treće pješačke divizije napreduju prema središtu grada. Njihova je misija osigurati koridore za ulazak u grad, izvijestio je Walters. CNN-ove snimke Bagdada uživo prikazuju gotovo normalan promet na ulicama grada, unatoč približavanju američkih tenkova. TV-postaja je također izvijestila da su mnogi službenici u vladi Sadama Huseina napustili Bagdad s torbama punim novaca.

U međuvremenu, nastavljaju se borbe u blizini zračne luke jugozapadno od Bagdada, koju su američke snage zauzele u petak. Izvješća javljaju i o borbama u Basri i Samawahu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara