Amerikanci žele vanjsku istragu curenja podataka iz Bijele Kuće

SKORO 70 posto Amerikanaca smatra da bi trebalo imenovati posebnog tužitelja za istragu optužbi da su dužnosnici vlade predsjednika Busha odali ime tajnog agenta CIA-e, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja lista The Washington Post i televizije ABC News.

Istraživanje, provedeno nakon što je u utorak ministarstvo pravosuđa reklo kako je otvorilo formalnu istragu, utvrdilo je da 81 posto Amerikanaca smatra da je stvar ozbiljna, a njih 72 posto misli da je vjerojatno da je netko iz Bijele kuće odao ime tajnog agenta.

Samo 29 posto ispitanika reklo je da bi istragu trebalo voditi ministarstvo pravosuđa, dok 69 posto njih smatra da bi to trebao raditi posebni tužitelj neovisan o Bushovoj vladi.

Američki demokrati su rekli kako bi za istragu trebalo imenovati neovisnog tužitelja jer će glavni državni odvjetnik John Ashcroft i njegovo ministarstvo pravosuđa biti u sukobu interesa istražujući vladu kojoj i sami pripadaju. Bush se protivi imenovanju posebnog tužitelja, ali je obećao punu suradnju Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ime i status supruge bivšega američkoga veleposlanika Josepha Wilsona, Valerie Plame, objavio je u srpnju kolumnist Robert Novak nakon što je Wilson stavio u pitanje tvrdnju Bushove administracije da je Irak nastojao kupiti uran u Nigeru. Novak se pozvao na dvojicu vladinih dužnosnika kao izvor.

Osim Novaku visoki dužnosnici Bijele kuće su navodno još šestorici novinara odali identitet Wilsonove žene kako bi mu se osvetili za kritiku tvrdnji administracije o iračkom oružju masovnog uništavanja. Wilsona je CIA poslala u Niger 2002. da bi istražio navode o kupovini urana.

Odavanje identiteta američkog tajnog agenta je ozbiljan zločin za koji slijedi kazna do 10 godina zatvora i 50.000 dolara. Politička šteta za predsjednika Busha mogla bi biti ogromna.

U anketi Post-ABC New 34 posto ispitanika smatra da je vjerojatno da je i sam Bush znao o curenju podataka iz Bijele kuće.

Potpora Bushu pala je na 54 posto s 58 posto iz sredine rujna, što je najniža potpora Amerikanaca koju je uživao do sada, ali još uvijek u usporedbi s prethodnim predsjednicima poštovanja vrijedna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara