Amerikanka Valerie Martin osvojila književnu nagradu Orange

AMERIČKA autorica Valerie Martin osvojila je u utorak u Londonu godišnju književnu nagradu za spisateljice Orange Prize za roman "Property".

Pobjeda Martin uslijedila je nakon prošlogodišnje iznenađujuće pobjede još jedne Amerikanke, Ann Patchett, čiji je "Bel Canto" osvojio Orange Prize za 2002. godinu.

Martin osvaja 30.000 funti za roman koji pripovijeda o ženi nesretno udanoj za vlasnika robova na plantaži šećerne trske početkom 19. stoljeća.

Ostale nominirane autorice za ovogodišnju nagradu koja se dodjeljuje romansijerkama bile su Škotlanđanke Anne Donovan za "Buddha Da" i Chena Mackay za "Heligoland", Kanađanka Carol Shields za "Unless", Londončanka Zadie Smith za "The Autograph Man" te Amerikanka Donna Tartt za "The Little Friend".

Valerie Martin autorica je dviju zbirki kratkih priča i šest romana, uključujući "Italian Fever", "The Great Divorce" i "Mary Reilly". Njezina najnovija knjiga publicističko je djelo "Salvation: Scenes from the Life of St Francis". Nastanjena je u New Yorku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim novčane nagrada i brončane figure nazvane "Bessie", anonimno financirana nagrada obično znači veliki poticaj u prodaji pobjedničkog rada.

S potporom tvrtke mobilnih telefona Orange, prva nagrada dodijeljena je 1996. godine. Promotori su zamislili da se njome prekine "književni mačizam".

Predsjednik žirija ovogodišnje dodjele bio je književnik Ahdaf Soueif, a među članovima našla se manekenka Sophie Dahl, unuka slavnog britanskog dječjeg autora Roalda Dahla.

(Hina) bnš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara