Amman: Počeo sudski proces protiv Zarqawija i 12 osumnjičenih

SUDSKI proces protiv najtraženijeg čovjeka u Iraku, Abua Mussaba Al-Zarqawija i još dvanaest osoba optuženih da su pripremali napad velikih razmjera kemijskim oružjem u Jordanu, počeo je u srijedu pred Vojnim sudom u Ammanu.

No, saslušanje je odgođeno za 22. prosinca, jer je osam osumnjičenika izvedenih pred Sud odbilo komunicirati s glavnim sucem, u znak prosvjeda zbog uvjeta u kojima ih se drži u pritvoru. Deveti osumnjičenik koji je oslobođen uz jamčevinu, također je bio prisutan u sudnici. Al- Zarqawiju, optuženom za većinu terorističkih akcija u Iraku, čiju su glavu Amerikanci ucijenili na 25 milijuna dolara i još trojici optuženika sudit će se u odsutnosti.

"Ne želimo komunicirati s vama", rekao je sucu jedan od osumnjičenih, Jordanac Azmi Jayussi, obraćajući se predsjedniku suda, pukovniku Fawazu Bquru. "Najprije želimo da poboljšate uvjete u kojima nas držite", rekao je Bquru , a ostali su osumnjičenici za to vrijeme leđa okrenutih prema sucu skandirali islamske slogane, odbijajući se javiti kada je predsjednik suda pročitao njihova imena.

"Allah Akbar (Bog je najveći), Bog je naš gospodar, vi nemate gospodara", izvikivali su optuženi. Oko zgrade suda osiguranje je pojačano, a u samoj sudnici razmješteno je 50 policajaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tužitelj Mahmud Obeidat 17. listopada podigao je optužnicu protiv 13 osumnjičenika koja ih tereti za "urotu s ciljem terorističkih napada u Jordanu", za proizvodnju eksploziva i posjedovanje oružja. Skupina je optužena da je, po Zarqawijevoj zapovijedi, pripremala napad na sjedište tajne službe u Ammanu uz korištenje 20 tona kemijskih supstanci od kojih je moglo stradati nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vlasti smatraju da je spomenuti napad dio plana čiji je cilj bio i napad na ured premijera te na zgradu američkog veleposlanstva u Ammanu. Trinaest osumnjičenika optužnica također tereti da pripadaju ilegalnoj organizaciji Kataeb al-Tawhid.

Hosni Mustafa, koji je oslobođen uz jamčevinu, za France presse je kazao kako je njegov jedini "zločin" u tomu što je, na bratovo traženje, proizvodio kutije koje su trebale biti smještene u stražnjem dijelu dvaju kamiona u Jayussijevu vlasništvu. Jayussi mi se predstavio kao poslovni čovjek koji ima farmu kokoši", objasnio je.

Glavnog optuženika, Al-Zarqawija jordanski vojni sud u odsutnosti je u travnju osudio na smrt zbog ubojstva američkog diplomata u Ammanu u listopadu 2002., a protiv njega je u ponedjeljak u Ammanu otvoren još jedan sudski proces. Optužnica ga tereti za pripremu napada na jordansko veleposlanstvo u Iraku te za pripremu napada na mnoge američke ciljeve u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara