Amman: Sadamovi odvjetnici sastali se zbog obrane klijenta

ČLANOVI odvjetničkog tima bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina sastali su se u nedjelju u Ammanu kako bi se dogovorili oko taktike obrane njihova klijenta, nakon što su protekli tjedan prvi put od njegova uhićenja prije godinu dana dobili dopuštenje da s njim razgovaraju.

"Razgovarali smo o taktici koju ćemo primijeniti u obrani predsjednika Huseina nakon što je naš odvjetnik u četvrtak razgovarao s njim", rekao je za Reuters jordanski odvjetnik Ziad Khasawneh, ujedno glasnogovornik odvjetničkog tima.

Iz sigurnosnih razloga ime odvjetnika koji je u četvrtak četiri sata razgovarao sa Sadamom do sada nije objavljeno, no očekuje se njegova izjava na konferenciji za novinare koja će se održati tijekom dana, prenosi njemčka novinska agencija dpa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračka vlada koju podupiru Sjedinjene Države obećala je da će suđenje bivšem iračkom predsjedniku početi prije izbora koji bi se u toj zemlji trebali održati idući mjesec, no, aktivisti međunarodnih organizacija za obranu ljudskih prava prije su izjavili kako smatraju da bi pritisci za što skorijim početkom sudskog procesa Sadamu mogli rezultirati nepoštenim procesom koji bi njegove organizatore diskreditirao u očima svjetske javnosti.

Prema napisu u listu Sunday Times, Sadam Husein i njegovi odvjetnici planiraju iskoristiti američke sudove kako bi bivšem iračkom diktatoru zajamčili pošten sudski proces.

List se poziva na informaciju koja je procurila iz ureda britanskog odvjetnika za obranu ljudskih prava Clivea Stafforda Smitha. Prema pisanju lista svrha tog poteza je zajamčiti temeljna zakonska prava za Sadama Huseina, kakva dobivaju oni kojima se sudi u Sjedinjenim Državama, poput primjerice, nesmetanog pristupa odvjetnika klijentu, jamčenje neovisnog suca i porote.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara