Amnesty: Bombardiranje televizije je kršenje ženevskih konvencija

BOMBARDIRANJE zgrade iračke državne televizije u Bagdadu moglo bi predstavljati kršenje Ženevskih konvencija, upozorio je Amnesty International.

"Bombardiranje televizijske postaje, samo zato što je korištena u propagandne svrhe, ne može se oprostiti. To je civilni objekt i time zaštićen međunarodnim humanitarnim pravom", navodi se u priopćenju objavljenom na web stranicama Amnestya, međunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

U noćašnjem bombardiranju Bagdada pogođena je zgrada državne televizije i ključni telekomunikacijski centar, nakon čega je u 04:30 ujutro prekinuto emitiranje satelitskog programa iračke televizije. Tijekom prijepodneva nastavljeno je emitiranje nacionalnog programa, koji se inače ne emitira noću, a kasnije i 24-satnog satelitskog programa iračke televizije.

Amnesty International u svom priopćenju citira članak 52. Ženevske konvencije u kojem stoji da: "Napadi moraju biti strogo ograničeni na vojne ciljeve. U tom su pogledu što se tiče objekata, vojni ciljevi ograničeni na one objekte koji po svojoj prirodi, lokaciji, cilju ili korištenju djelotvorno pridonose vojnoj akciji i čije djelimično ili potpuno razaranje, zauzimanje ili neutraliziranje, u okolnostima koje tada vladaju, donosi nedvojbenu vojnu prednost".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara