Amnesty Int.: SAD i EU prodavali su oružje kojim su ubijani prosvjednici u Arapskom proljeću

Amnesty Int.: SAD i EU prodavali su oružje kojim su ubijani prosvjednici u Arapskom proljeću

Foto: AFP

SAD I BROJNE  zemlje EU-a koje se podržale val prosvjeda na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, prethodno su svrgnutim režimima prodavale oružje koje je upotrebljeno protiv demonstranata, navodi Amnesty International u svom izvješću.

Taj se izvještaj odnosi na prodaju oružja od 2005. godine zemljama koje su ove godine potresli antirežimski protesti - Egipat, Libija, Jemen, Sirija, Bahrein, a podaci upućuju na činjenicu da su glavni opskrbljivači bili: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Njemačka, Italija, Belgija, Bugarska i Češka. Riječ je, dakle, mahom o zemljama koje su u javnosti davale podršku tim demokratskim pokretima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor AI-a za Bliski istok i sjevernu Afriku istaknuo je da zemlja koja prodaje oružje također snosi odgovornost prema međunarodnom pravu, ukoliko se zna da se ono koristi u izvršenju zločina protiv čovječnosti, prenosi AP.

SAD sprema pošiljku oružja za Bahrein vrijednu 53 milijuna dolara

Zato je neophodno pojačati transparentnost u kontroli izvoza oružja kako bi se spriječilo da ono bude upotrebljeno za kršenje ljudskih prava, kao i da se mora znati u čijim rukama ono završava i kako se koristi, napominje AI. Dodaju i kako su SAD i druge zemlje dugo vremena svjesno zanemarivale kršenje ljudskih prava pod mnogim režimima kojima nisu ni trebali prodavati oružje.

Upravo ovih dana je AI u velikoj akciji sprječavanja predložene prodaje američkog oružja vrijednog 53 milijuna dolara Bahreinu, u kojem je dosad u gušenju prosvjeda šijitske većine ubijeno preko 30 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara