AMNESTY INTERNATIONAL HRVATSKE: DANAS POČINJE SVJETSKA KAMPANJA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Amnesty International Hrvatske objavio je da se od danas u svijetu počinje provoditi kampanja protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Zaustavljanje nasilja nad ženama u našim je rukama".

Tom kampanjom Amnesty International posebno će se posvetiti nasilju u obitelji i oružanim sukobima, priopćila je danas hrvatska podružnica te međunarodne organizacije.

Amnesty International upozorava da se žene od rođenja do smrti, bio mir ili rat, suočavaju s diskriminacijom i nasiljem od strane države, zajednice i obitelji. Na taj problem ukazuje i podatak po kojem je svaka treća žena na svijetu žrtva nasilja.

Oružani sukobi posebno pogađaju žene na način koji prelazi granice nasilja uobičajenog u ratu.

Žensku djecu vojnike redovito siluju njihovi suborci. Sakaćenje, silovanje i ubijanje žena i djece civila koristi se i kao oružje u ratu da bi se kaznilo zajednicu kojoj pripadaju, a one su i žrtve nasilja kad se vojnici vraćaju kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Žene su u opasnosti od ratišta do spavaće sobe", upozorila je danas na svjetskom predstavljanju kampanje glavna tajnica Amnesty Internationala Irene Khan.

Pritom je rekla da su žene prve kojima se onemogućuje obrazovanje i zdravstvena njega, a zbog posljedica globalizacije postaju sve više zarobljene u siromaštvu na marginama društva.

Ta organizacija smatra da glavni uzrok nasilja leži u diskriminaciji koja priječi jednakost žena s muškarcima u svim životnim područjima.

Ujedno upozorava da su žene u svim državama izložene nasilju svojih partnera i rođaka, a iz straha i srama ne usuđuju se obratiti vlastima, a kad to i učine njihove se prijave ne uzimaju ozbiljno.

(Hina) pp/xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara