Amnesty International: Hrvatski sudovi nisu kaznili zločine nakon ´Oluje´

UDRUGA za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) objavila je na svjoj internetskoj stranici da hrvatski sudovi ni "deset godina nakon pokretanja operacije Oluje, nakon koje su počinjeni zločini protiv srpskih civila, nisu uspjeli ostvariti pravdu za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti".

"Nakon operacije Oluje pripadnici Hrvatske vojske i policije ubijali su, zlostavljali i nasilno prognali srpske civile koji su ostali" na području oslobođenom u toj akciji, ističe u priopćenju AI.

"I dok su hrvatski sudovi bili ažurni u pravnom progonu hrvatskih Srba i ostalih optuženih za ratne zločine protiv etničkih Hrvata, malo su učinili da se riješi pitanje odgovornosti za zločine koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije", stoji u priopćenju te organizacije.

AI tvrdi kako zločini protiv hrvatskih Srba, počinjeni tijekom "Oluje" i "Bljeska" te u akcijama prije njih, često nisu ni priznati ni istraženi, a njihovi počinitelji većinom su prošli nekažnjeno.

Na 10. godišnjicu "Oluje" AI poziva hrvatske vlasti da "odmah počnu ispunjavati svoje obveze kako bi privele pravdi sve odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata od 1991. do 1995. bez obzira na etničku pripadnost žrtava ili počinitelja".

AI također poziva Hrvatsku na "potpunu i bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom" (ICTY) kako bi se Ante Gotovina uhitio i predao Sudu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu 10. obljetnice "Oluje" tekstove su objavile i neke strane novinske agencije. U njima se uglavnom prenose posljednje ocjene koje su o toj akciji izrekli hrvatski i srbijanski dužnosnici.

"Hrvatska u četvrtak počinje proslavu vezanu uz 10. godišnjicu ofenzive kojom je završena četverogodišnja srpska pobuna, dok Srbi žaluju nazivajući je najvećim etničkim čišćenjem od Drugoga svjetskog rata", piše njemačka agencija dpa.

Ista agencija podsjeća da je "Olujom" glavni dio hrvatskog teritorija preuzet iz ruku pobunjeničkih Srba, tvrdeći kako je "vojni uspjeh zasjenjen bombardiranjem kolona civilnog stanovništva i drugim zločinima".

Slovenska agencija STA izvješćuje da su predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader u četvrtak na zagrebačkome groblju Mirogoju položili vijence za poginule vojnike, a vijenci su položeni i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Prema STA, Sanader je rekao da "Oluja", tijekom koje je oslobođena petina teritorija, znači "trajnu hrvatsku inspiraciju".

Francuski AFP je iz Beograda objavio priču oko 500 srpskih izbjeglica iz Hrvatske, koji žive u barakama u predgrađu Beograda. Izbjeglice ogorčeno prepričavaju svoj boravak u Srbiji, "gdje se nitko za njih ne brine". No, piše AFP, oni ni ne pomišljaju na povratak jer su im kuće uništene, a strahuju i da bi im se sudilo za ratne zločine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara