Amnesty International: Otkazivanje Povorke ponosa je crni dan za ljudska prava u Srbiji

Amnesty International: Otkazivanje Povorke ponosa je crni dan za ljudska prava u Srbiji

Foto: AFP

MEĐUNARODNA organizacija za zaštitu ljudski prava Amnesty International ocijenila je kako je zabrana Povorke ponosa u Beogradu "crni dan za ljudska prava u Srbiji".

"Amnesty International smatra zabranu velikim korakom unazad za ljudska prava u Srbiji i ogromnim vladinim ustupkom desničarskim nacionalističkim grupama, posebno "Dverima" i "Obrazu" koje su orkestrirale protivljenje Povorci", stoji u njihovom priopćenju.

"Vlada je ponovo pritisnula organizatore da otkažu Povorku ponosa, umjesto da ih podrži tako što će im zagarantirati sigurnost i zaštitu prava. Vlasti su, kao i 2009. godine, popustile pod pritiskom desničarskih grupa koje ne razumiju ili ne poštuju prava na slobodu izražavanja utvrđena u Ustavu Srbije i zakonu", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada Srbije krši svoju obavezu da jamči slobodu izražavanja i okupljanja

U priopćenju se konstatira i da je beogradski gradonačelnik Dragan Đilas odbio podržati Povorku ponosa, kazavši da je taj događaj rizik za "imovinu, članove gay populacije, policiju i građane Beograda".

"AI smatra da zabranom Povorke ponosa Vlada Srbije krši obavezu da jamči slobodu izražavanja i okupljanja. AI strahuje da zabrana Povorke, u kontekstu prijetnji homofobičnih grupa, pali zeleno svjetlo onima koji traže da se uskrate prava LGBT osobama, i podriva pravo na nediskriminaciju", zaključuje se u priopćenju.

U međuvremenu, Jedinstvena Srbija je otkazala svoju "Obiteljsku paradu" koja je za sutra bila najavljena u Jagodini kao odgovor na Povorku ponosa, te je pozdravila odluku MUP-a da zabrani sva javna okupljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara