Amnesty International: Svjedocima ratnih zločina u Hrvatskoj prijete i ubijaju ih

Foto i video: Amnesty International

"LJUDI koji su voljni svjedočiti o ratnim zločinima u Hrvatskoj izloženi su prijetnjama, nasilju, čak i ubojstvima", upozorava Amnesty International koji tvrdi da je više stotina hrvatskih ratnih zločinaca i dalje ne kažnjeno. "Godišnje se u prosjeku pokreće 18 procesa zbog ratnog zločina u Hrvatskoj. To jasno pokazuje koliko je bilo političke volje za obračun s prošlošću", kaže Marek Marczynski, istražitelj AI-ja za Hrvatsku.

U promotivnom video spotu koji je Amnesty International objavio na YouTubeu, a kojim upozorava na nedostatak volje za kažnjavanje ratnih zločinaca u Hrvatskoj, posebno je podvučen slučaj Milana Levara koji je ubijen jer je znao što se događalo u Gospiću tijekom ratnih devedesetih i želio o tome progovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo jako puno prijetnji", kaže Levarova supruga koja je razočarana radom policije na ovom slučaju. "Nikad mi nitko ništa nije rekao ako nisam pitala. A i kad bi pitala, rekli bi mi samo da je istraga u tijeku i da ne mogu odavati informacije", kaže supruga ubijenog Milana Levara. 11 godina kasnije, Levarovi ubojice i dalje su na slobodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara