Amnesty International za veću zaštitu žena

POVODOM međunarodnog Dana žena Amnesty International (AI) je pokrenuo inicijativu  prema kojoj bi svjetske Vlade trebale uložiti dodatne napore kako bi spriječile negativni trend porasta broja ženskih žrtava nasilja u školama. Naime, prema izvještajima Amnestyja žene u mnogim zemljama nedovoljno su zaštićene kada je riječ o seksualnim uznemiravanjima.

Da je stanje posebno alarmantno potvrđuje i anketa provedena u SAD-u gdje se 83 posto učenica između 12 i 16 godina izjasnilo kako je imalo negativno iskustvo seksualnog uznemiravanja. Prema dokumentima Amnestyja na meti školskih izgrednika najčešće su djevojke koje se deklariraju kao lezbejke, te osobe s invaliditetom.

Osim čestih slučajeva seksualnih napada učenika, mnogo je onih koji dolaze od strane nastavnika koji nude veće ocjene za seksualne usluge. Porazan je tako podatak o nizu slučajeva kada su učenice prijavile silovanje u prostorijama predviđenim samo za potrebe nastavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AI je tako svjetskim vladama preporučio donošenje nacionalih planova kojima bi bio cilj stvaranje sigurnog okruženja za djevojke u školama.

Također sugerira se nastavnicima i osoblju u školama da promptno reagiraju kada je riječ o nasilju prema djevojkama,  te osiguraju mehanizme koji bi to spriječili. To bi značilo učinkovitu istragu, te naposljetku ukoliko je potrebno i  kriminilastičku obradu.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara