Amnesty o ukidanju belgijskog zakona: Pljuska svim žrtvama

UKIDANJE belgijskog zakona univerzalne nadležnosti, koje je u subotu navečer objavio premijer Guy Verhofstadt i njegova zamjena tekstom koji mu se ograničava domet, "pljuska je svim žrtvama", objavila je u ponedjeljak organizacija Amnesty International.ai

"Ukidanje zakona iz 1993., kojim se omogućuje progon počinitelja teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, pljuska je svim žrtvama genocida, ratnog zločina i zločina protv čovječnosti i pljuska svim građanima svijeta", piše u priopćenju Philippe Hensmans, direktor belgijskog ogranka organizacije za obranu ljudskih prava.

Prema dosadašnjem zakonu belgijski sudovi mogli su goniti počinitelje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida bez obzira na mjesto gdje su bili počinjeni i bez obzira na državljanstvo počinitelja i žrtava.

Novi zakon takvo pravo ograničava na belgijske građane ili one koji žive u Belgiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amensty tvrdi da je Belgija popustila pritiscima Sjedinjenih Država koje žele, sklapajući porazume o neizručenju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), potkopati temelje ICC-a te općnito borbu protiv nekažnjivosti zločina.

SAD su pritiskale Belgiju da ukine zakon koji je dopuštao podnođenje tužbi protiv izraelskog premijera Ariela Sharona, američkog predsjednika Georgea W. Busha i britanskog premijera Tonyja Blaira.

U ponedjeljak se oglasio i Washington. SAD "cijene" volju nove belgijske vlade da postigne ukidanje tog zakona, kazao je suzdržano u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara