Amnesty poziva EU da upozori SAD na kršenja ljudskih prava u Iraku

ČELNICI Europske unije koji se ovoga vikenda u Irskoj sastaju s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom moraju prekinuti "neugodnu tišinu" koja okružuje američka kršenja temeljnih ljudskih prava i humanitarnog prava u Iraku, upozorava u četvrtak Amnesty International (AI).

U otvorenom pismu irskom predsjedništvu EU-a, Amnesty poručuje da Bush ne bi smio napustiti Irsku bez jasne poruke Europske unije da se "mučenja i zlostavljanja nikada ne smiju ohrabrivati, opraštati ili ignorirati".

EU mora kazati da bi Washington "trebao poštivati apsolutnu zabranu mučenja koju propisuje međunarodno pravo", ističe ta organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Transatlantski summit u Irskoj 26. lipnja "bit će prvi veliki test Unijine predanosti načelima iz njezinog tek usvojenog ustava", ocjenjuje AI.

Amnesty upozorava također da iako su europske vlade izrazile zgražanje nad zlostavljanjem iračkih zatvorenika, Europska unija pitanje još nije službeno raspravila s Washingtonom.

"Osim toga, više od dvije godine Europska je unija šutke promatrala kako je SAD pritvorio stotine ljudi u Guantanamo Bayu koristeći zakonsku crnu rupu", ističe se u otvorenom pismu.

Europska unija, smatra AI, trebala bi zatražiti od SAD-a da otvori svoje zatvore ne samo u Iraku, nego i Afganistanu, Guantanamu i drugim nepoznatim lokacijama UN-ovim i neovisnim stručnjacima za ljudska prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara