Amnesty pozvao EU da istraži zločine počinjene u BiH tijekom rata

MEĐUNARODNA organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je u ponedjeljak Europsku uniju da se njezina nova policijska misija u Bosni i Hercegovini usredotoči na zaštitu ljudskih prava, te da istraži neriješene zločine iz krvave povijesti te zemlje.

Organizacija je priopćila da je pisala visokom predstavniku Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani, koji bi ovog tjedna trebao posjetiti Sarajevo povodom službenog pokretanja policijske misije u BiH koju je EU preuzeo od Ujedinjenih naroda 1. siječnja.

Glavni zadatak 500 europskih policajaca je uvježbavanje profesionalnih, multietničkih policijskih snaga Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Danas, više od sedam godina nakon završetka rata, tisuće slučajeva kršenja ljudskih prava tek treba istražiti, a počinitelji još uvijek nisu odgovarali za ta kršenja´, navodi se u izjavi koju je potpisao ravnatelj ureda Amnestyja pri EU Dick Oosting.

´Ti neriješeni zločini iz prošlosti i dalje oblikuju sadašnjost, te djeluju kao prepreke povratku pravdi i trajnom miru´, dodaje se u izjavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara