Amnesty sumnja u legalitet britanskog plana o izbjeglicama

UDRUGA za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u četvrtak je priopćila da gaji ozbiljne sumnje u zakonitost britanskog plana o uspostavi pritvora za izbjeglice izvan Europske unije, u namjeri da se zaustavi ilegalna imigracija.

Uoči dvodnevnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Grčkoj, međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava, s obzirom na ulogu Britanije u iračkom ratu, zatražile su od Unije da bude vrlo kritična prema britanskim prijedlozima. Do susreta dolazi u trenutku kada se očekuje tisuće iračkih izbjeglica pred bijegom od rata u kojem je Britanija najodanija saveznica SAD-a.

Prema britanskom planu, izbjeglice bi u pritvorima čekali na rješavanje molbi za azil. Onima, za koje se utvrdi da udovoljavaju kriterijima EU, bilo bi omogućeno da napuste prihvatni centar i uđu u Uniju, a ostali bi bili vraćeni u svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti prihvatni centri uključujući i pritvore, izgradili bi se u zemljama kroz koje prolaze tranzitne rute, primjerice na Balkanu, i koje su blizu zemalja iz kojih potječu izbjeglice (Irak, Afganistan).

Ovi prijedlozi, drži AI, imaju jasan cilj umiriti zabrinutosti britanske, danske, nizozemske i francuske javnosti zbog ilegalne imigracije.

AI se pribojava da bi, ukoliko EU prihvati te prijedloge, to moglo obeshrabriti druge zemlje da osiguraju zaštitu za azilante.

Britanija je 2002. godine primila više od 100.000 zahtjeva za azilom, Njemačka 71.000, a Francuska 58.000.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara