Amnesty: Žene prve žrtve oružanih sukoba

Amnesty: Žene prve žrtve oružanih sukoba
ŽENE su prve žrtve oružanih sukoba u kojima ih se često smatra ratnim plijenom, a ne štede ih ni protupješačke mine ni tzv. kirurška bombardiranja, upozorava u srijedu Amnesty.

"To nasilje nije spontano nego orkestrirano, odobreno ili tolerirano u sklopu proračunate političke strategije", istaknula je Irene Khan, glavna tajnica organizacija za zaštitu ljudskih prava, objavljujući u Londonu izvješće o toj temi.

"Silovanje kao ratno sredstvo najočitiji je i najokrutniji način na koji oružani sukobi pogađaju žensku egzistenciju", navodi se u izvješću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene također snose i neproporcionalni dio "kolateralne štete" izazvane modernim oružjem, nastavlja se u izvješću izrađenom na temelju studije oružanih sukoba diljem svijeta u posljednjem desetljeću.

"Čak i kada je riječ o tzv. preciznom bombardiranju, ono izaziva velike gubitke među civilnim stanovništvom i zaostale mine i bombe ne prave razliku između noge vojnika i noge seljanke" koja je krenula po vodu ili drvo za vatru, upozorava Amnesty.

Inzistirajući da izvješće nije zamišljeno kao katalog zvjerstava nego poziv na akciju, Khan je pozvala Međunarodni kazneni sud da hitno preuzme jedan ili dva predmeta tog tipa kako bi prenijelo poruku da se nasilje nad ženama ne može nastaviti nekažnjeno, što je već postalo pravilo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara