AMNESTY: ŽENE U AFGANISTANU I DALJE ŽRTVE DISKRIMINACIJE I NASILJA

Žene u Afganistanu još uvijek žive u strahu od kućnog nasilja, ugovorenih vjenčanja i silovanja unatoč obećanjima međunarodne zajednice da će ih zaštititi, objavio je u ponedjeljak Amnesty International. L

U izvješću o pravima afganistanskih žena gotovo dvije godine nakon zbacivanja talibanskog režima, Amnesty je zaključio da su svjetski čelnici prekršili svoja obećanja te je pozvao na hitnu akciju.

"Diskriminacija, nasilje i nesigurnost ostali su i dalje rašireni unatoč obećanjima svjetskih čelnika... da će rat u Afganistanu donijeti ženama oslobođenje", kaže Amnesty.

Talibani su za vrijeme svojeg režima zabranjivali ženama da pohađaju školu, rade i voze, a svaka žena koja nije nosila burku bila bi pretučena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnica britanske podružnice Amnesty Internationala Kate Allen izjavila je da je organizacija za ljudska prava posebno zabrinuta zbog sigurnosne situacije u glavnom gradu Kabulu i u njegovoj okolini.

"Žene su nam rekle da su za vrijeme talibana, kad bi na tržnici pokazale djelić svoga tijela, bivale izbičevane. U istoj situaciji sada su žrtve silovanja", rekla je Allen za BBC.

Međunarodne organizacije i afganistanski predsjednik Hamid Karzai opetovano su pozvali da se proširi mandat UN-a i izvan Kabula.

Prema diplomatskim izvorima NATO se u ponedjeljak složio s ograničenim proširenjem snaga i slanjem dodatnih 450 vojnika u sjevernu regiju Kuduz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara