Amsterdamski rijksmuseum otvara počasnu galeriju krajem svibnja

AMSTERDAMSKI Rijksmuseum, jedan od glavnih nizozemskih muzeja, otvorit će krajem svibnja, nakon mjesec dana, svoju "počasnu galeriju" za javnost, priopćeno je u četvrtak.

Poznati muzej zatvorio je svoja vrata krajem travnja nakon što je otkriven azbest u pregradnim zidovima koji kolekcije štite od požara.

"Otvorit ćemo počasnu galeriju, u kojoj se nalazi Noćna straža, jedno od Rembrandtovih remek-djela, kao i muzejski kafić i dućan", izjavio je glasnogovornik muzeja Boris De Munnick.

Uprava se nada da će tijekom lipnja otvoriti i istočno krilo muzeja. "U tom krilu probleme stvara sustav klimatizacije, koji bi mogao širiti čestice azbesta, no radimo na rješavanju toga", pojasnio je glasnogovornik. U tom dijelu smještena je kolekcija slika iz 17. stoljeća, koja najviše zanima posjetitelje.

Krilo Philips, u kojem se nalazi privremena izložba nizozemskog slikara iz 17. stoljeća Hedricka Goltziusa, te kolekcije azijske i talijanske umjetnosti, već je otvoreno 29. travnja. Ostat će otvoreno do 25. svibnja, kad će i tamo početi radovi na obnovi muzeja. Trebalo bi napraviti velike zahvate, s kojima će se početi 2004., a završiti tek oko 2008.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija s ciljem planiranja obnove muzeja bila je ta koja je otkrila azbest. Zapadno krilo, u kojem se nalazi kolekcija porculana, bit će ponovo otvoreno tek 2008. Uprava muzeja tvrdi da azbest ne predstavlja nikakvu opasnost za posjetitelje, no može imati posljedice na zdravlje zaposlenika muzeja. Duža izloženost toj supstanci, koja se često koristila 1970-ih godina, može uzrokovati rak, čiji se simptomi uglavnom javljaju tek nakon 20 godina.

Rijksmuseum je jedan od najpopularnijih nizozemskih muzeja, s 1,2 milijuna posjetitelja godišnje, odmah iza muzeja Van Gogh.

"Financijski gubici su golemi", kaže De Munnick, prema kojem Rijksmuseum sad prima 500 - 1000 posjetitelja dnevno, dok je inače taj broj između 3000 i 5000.

(Hina) pgo bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara