Analiza: Hrvatske političare ne brine korupcija

AKO JE suditi prema analizi međunarodne udruge za borbu protiv korupcije, Transparency International, hrvatski političari a posebno vlastodršci ogrezli su u koruptivnim djelima, te ništa ne čine kako bi ju zaustavili, piše Novi list.

TI je nedavno proveo opsežnu analizu sustava nacionalnog integriteta, točnije funkcioniranja hrvatskih institucija, pravosuđa, zakonodavne i izvršne vlasti, javne uprave, državne revizije, pučkog pravobranitelja, civilnog društva i medija u suzbijanju korupcije.

Ocjena TI-a kaže da je donošenjem novih zakona o suzbijanju korupcije napravljen pozitivan pomak, ali zakoni ne vrijede ništa ako ih nitko ne provodi, a upravo je to slučaj u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, iako je prije čak četiri godine izrađen Nacionalni program za borbu protiv korupcije, do danas nije osnovano povjerenstvo za provedbu istoga. Nadalje, saborsko Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije napravilo ama baš ništa, a nijedan državni dužnosnik nije niti upozoren, a kamoli kažnjen, zbog djelovanja unatoč očitom sukobu interesa.

TI ističe kako je korupcija nesumnjivo važan faktor u zastoju ekonomskog razvoja Hrvatske, a činjenica da vlastodršci poduzimaju malo ili ništa kako bi se korupcija napokon zaustavila ili barem svela na neku “razumnu” mjeru, najbolje dokazuje kome ovakvo stanje odgovara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara