Analiza prošlotjedne trgovine investicijskim fondovima

Analiza prošlotjedne trgovine investicijskim fondovima

PROŠLOTJEDNO stanje investicijskih fondova obilježeno je padom, pa je tako od ukupno 81 investicijskog fonda njih 60 završilo u minusu dok je njih 21 ostvarilo dobitak. Na indekse je negativno utjecalo i političko stanje na istoku te su tako samo Banjalučki Birs i Ers 10 porasli, dok je najveći pad zabilježio Beogradski Belex 15 koji je završio tjedan s padom od 16,9 posto.

Najkritičnije razdoblje bilo je za dioničke i mješovite fondove od kojih je samo jedan ostvario lagan rast, nedavno predstavljeni MP Mena. Tjedni rezultat poslovanja fondova kretao se između 0,16 i -8,92 posto.

Po prvi put u godini najunosniji su novčani fondovi, a slijede ih stabilni obveznički. Od svih fondova u jednom tjednu niti jedan nije zabilježio rast veći od jedan posto, ali pad veći od jedan posto dogodilo se čak 47 fondova.

Od 36 dioničkih fondova, jedini je u zelenom završio MP Mena s tjednim rastom od 0,03 posto dok je najviše izgubio Raiffeisen Emerging Markets s tjednim padom od -8,92 posto. Također, posebni dionički fondovi pali su za 5,06 posto (OTP Indeksni) i 2,86 posto (HPB Titan).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svih 17 mješovitih fondova neslavno su završili tjedan, "najbolje" je završio ST Aggressive s padom od -0,3 posto dok je najveći gubitnik bio HPB Dynamic s negativnim rezultatom od -4,98. Obveznički fondovi, kako smo na to i navikli, najsigurniji su, ali s najmanjim prinosom.

Pet od ukupno 13 obvezničkih fondova je poraslo, najveći rast zabilježio je ZB bond s 0,1 posto, a najveći pad Fima Bond s -0,5 posto. Novčani fondovi slijede svoju liniju rasta, najveći pronos ostvario je InterInvest Cash (0,16 posto), a slijedi ga PBZ Euro Novčani s 0,14 posto.

Početak godine svakako je bio buran za sve investicijske fondove, pa tako i za dionice gdje smo bili svjedoci intenzivnog rasta, a češće i intenzivnog pada vrijednosti.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara