Anann ne očekuje francuski veto na ukidanje sankcija Libiji

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u petak da bi bio iznenađen francuskim vetom na ukidanje sankcija Libiji nakon što se ona obveže isplatiti 2.7 milijardi dolara odštete žrtvama bombaškog napada na zrakoplov iznad Lockerbia godine 1988.

UN očekuje pismo od Libije kojim će ta zemlja preuzeti odgovornost za atentat na letu zrakoplova Pan Am-a izand Škotske pri čemu je ubijeno 270 osoba.

Libijsko priznanje krivnje i isplata odštete obiteljima žrtava trebalo bi voditi k ukidanju UN-ovih sankcija toj zemlji, možda već idućeg tjedna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam upućen u francusku prijetnju vetom, no bio bih iznenađen kad bi oni išli tako daleko", kazao je Annan u Helsinkiju gdje provodi praznike.

Francuski dužnosnici trebali bi se ovog vikenda sastati s libijskim kolegama i pokušati, pozivajući se na načelo jednakosti, ishoditi više od približno 30.5 milijuna eura (34.3 milijuna dolara) koliko je Libija ukupno isplatila odštete za napad na francuski zrakoplov UTA u kojem je 1989. ubijeno 170 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara