Andrew Dalgleish je novi britanski veleposlanik u RH

Andrew Dalgleish je novi britanski veleposlanik u RH

Foto: Gov.uk

NOVI veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj je Andrew Dalgleish, koji danas predaje vjerodajnice predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović, priopćilo je britansko veleposlanstvo.

Andrew Dalgleish, osmi po redu britanski veleposlanik u Hrvatskoj, prethodno je bio zamjenik veleposlanika i direktor Ureda za trgovinu i investicije u veleposlanstvu Velike Britanije u Seulu, Južnoj Koreji. Veleposlanikom za Hrvatsku imenovan je u kolovozu 2015.

"Velika mi je čast preuzeti dužnost veleposlanika Njezinog Kraljevskog Veličanstva u vašoj prekrasnoj zemlji," rekao je Dalgleish po dolasku u Zagreb.

"Posljednjih par mjeseci proveo sam učeći hrvatski jezik i proučavajući povijest i kulturu ove tako stare, a istovremeno tako mlade zemlje", dodao je veleposlanik koji je par tjedana u lipnju živio s jednom obitelji u Samoboru.

"Zaista se radujem što ću imati priliku raditi na produbljivanju dijaloga i suradnje Velike Britanije i Hrvatske, kao i na promociji gospodarskog prosperiteta i sigurnosti naših dviju zemalja", poručio je.

Po njegovim riječima, "odnosi Velike Britanije i Hrvatske intenzivno su napredovali posljednjih godina u području politike, biznisa, kulture, turizma, obrane".  Dalgleish to smatra "sjajnom podlogom koja stvara prostor za još bolju i bližu suradnju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dolazim u Hrvatsku u vrlo zanimljivom trenutku, s obzirom na odluku britanskih birača o izlasku iz Europske unije, te predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj," kazao je veleposlanik Dalgleish.

To, kako je rekao, donosi svojevrsne izazove, ali ti izazovi također imaju potencijal otvoriti nova područja na kojima se može zajedno raditi.

"Moj je cilj iskoristiti mandat u Hrvatskoj kako bih osigurao da izvrsni odnosi između naših dviju zemalja još više napreduju", poručio je.  Izrazio je zadovoljstvo što će sa suprugom i dvojicom sinova dio svog života provesti u Hrvatskoj.  

Dalgleish (40) je završio Europsko pravo na Sveučilištu u Warwicku, a godinu dana je specijalizirao Francusko pravo na Sveučilištu u Bordeauxu.

U Ministarstvo vanjskih poslova (Foreign Office) dolazi 1999, kao drugi, a potom prvi tajnik u Predstavništvu Velike Britanije pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Od 2004. do 2008. vodi nekoliko odjela u Ministarstvu poljoprivrede i okoliša.

U Ministarstvo vanjskih poslova vraća se 2008. Kao voditelj Odjela strategije za Europsku uniju, pripremao je brifinge za premijera Velike Britanije pred sastanke Europskog vijeća, te je radio na oblikovanju politika, strategija utjecaja i britanskih pregovaračkih pozicija unutar EU-a.

Veleposlanik Dalgleish nasljeđuje veleposlanika Davida Slinna, koji je završio mandat u veljači 2015. Ian Cliff, veleposlanik po rangu, vršio je dužnost otpravnika poslova u veleposlanstvu do dolaska novog veleposlanika. Mandat veleposlanika Dalgleisha traje četiri godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara