Andriana Škunca dobitnica nagrade Goranov vijenac

U SKLOPU ovogodišnjega Goranova proljeća, nagradu "Goranov vijenac za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti" dobila je pjesnikinja Andriana Škunca, dok je nagradu "Goran za mlade pjesnike" dobio pjesnik Branislav Oblučar za rukopis "Mačje pismo".

Nagrade tradicionalne manifestacije Goranovo proljeće, koje se ove godine održava 43. put, bit će uručene 21. ožujka u Lukovdolu, priopćeno je danas iz SKUD-a "Ivan Goran Kovačić".

Na natječaj za mlade pjesnike za 2006. prispjelo je 79 rukopisa, a uz nagrađenog Oblučara, žiri je posebno izdvojio i pohvalio rukopis Marije Andrijević.

U obrazloženju žirija stoji da je pjesnikinja Andriana Škunca prisutna već četiri desetljeća u hrvatskom pjesništvu s potpuno individualnim pjesničkim izrazom (Do neba bijelo - prva zbirka iz 1969; Kratka sjena podneva; Pomaci, tišine; Druga strana zrcala; Korijen zid kutija; Zeleni prah; Novaljski svjetlopis; Predivo sve užih dana - izabrane pjesme iz 1999.).

Škuncina je poezija prvenstveno slikovna, ali jednako tako sliku prati glazba i ritam koji bi ju možda mogli približiti klasicima, čak rađanju novih vokalno-instrumentalnih formi i oblika iz razdoblja baroka.

Rukopis "Mačje pismo" Branislava Oblučara obilježava konceptualna domišljenost, tematska, motivska, stilska i problemska inovativnost te upućenost u goruća "pitanja poetika", stoji, uz ostalo, u obrazloženju žirija za dodjelu nagrada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara