Andrija Kovačević odbacio optužbe da je nezakonito pribavio 170,5 milijuna kuna

OSUMNJIČENI Andrija Kovačević (59) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio optužbe da je zlouporabom položaja i ovlasti nezakonito pribavio 170,5 milijuna kuna duga Zagrebačke banke.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti Kovačevića da je raznim nezakonitostima uspio prikazati da su njegove tvrtke pravni sljednici tvrtke "Tekstil import-export", koja je zbog potraživanja od Zagrebačke banke s tom bankom bila u sporu.

Dug banke iz 1992. od 1.100 kuna do 1996. je narastao na 5,4 milijuna kuna, a po tvrdnjama tužiteljstva, isplaćen je Kovačeviću umjesto stvarnom vjerovniku - tvrtki "Turist trip". No, minimalni dug banke od 1.100 kuna sada doseže 165 milijuna, što s 5,4 milijuna kuna koje su mu već isplaćene čini 170,5 milijuna, odnosno ukupni iznos za koji se Kovačević tereti.

Iznoseći obranu pred istražnim sucem Ratkom Ščekićem, Kovačević je optužbe tužiteljstva nazvao lažima, rekavši da je namjeravao isplatiti sve svoje vjerovnike odmah po ovrsi.

Istaknuo je kako je zbog spora sa Zagrebačkom bankom stalno izložen prijetnjama, pa i iz državnog odvjetništva, no nije želio otkriti osobe koje mu navodno prijete. Dodao je da je svaki put kada je bila određena ovrha nad bankom završio u zatvoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je pred istražnim sucem rekao da ugovor kojim su mu ustupljena potraživanja od Zagrebačke banke nije fiktivan, kako tvrdi tužiteljstvo, već pravovaljana cesija potvrđena od Vrhovnog i Trgovačkog suda.

Neistinitima je ocijenio i tvrdnje tužiteljstva da je cesija između "Tekstil import-exporta" i druge njegove tvrtke napravljena nakon što je ta tvrtka, kao vjerovnik Zagrebačke banke, ugašena. Naime, Kovačević tvrdi da su sve tvrtke navedene u istražnom zahtjevu u njegovom stopostotnom vlasništvu, te da stoga nije mogao prevariti samoga sebe.

Nove je tvrtke, kaže, osnivao kako bi se osigurao od blokade računa, ističući da je ranije isplaćenih 5,4 milijuna kuna utrošio na vraćanje dugova i tekuće poslovanje svojih tvrtki.

Nakon današnjeg saslušanja očekuje se odluka suca Ščekića o istražnom zahtjevu kojim tužiteljstvo, uz pokretanje istrage, traži pritvaranje Kovačevića i oduzimanje putovnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara