Androšić: Hrvatska do 2010. mora uvesti ekonomsku cijenu vode

GENERALNI direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić izjavio je danas u Splitu da se u Hrvatskoj do 2010. mora uvesti ekonomska cijena vode u koju će biti uračunati troškovi održavanja izgrađenih objekata, izgradnja novih te amortizacija.

Prosječna je cijena vode sada u Hrvatskoj sedam kuna po prostornom metru, dok je njezina prosječna ekonomska cijena između 15 i 20 kuna po kubiku, rekao je na konferenciji za novinare Androšić. Po njegovim riječima, zahvati vode, odnosno izvorišta, moraju ostati u vlasništvu RH, pod upravljanjem jedinica lokalne uprave i Hrvatskih voda, bez obzira na to što su izuzetno zanimljivi stranim ulagačima. U tom smjeru ide i strategija vodnogospodarskog razvoja Hrvatske, koju još treba donijeti, a u kojoj se na najbolji mogući način pokušavaju zaštititi vodni resursi po kojima se Hrvatska svrstava na treće mjesto u Europi.

"Mi smo rijetka država u Europi koja pije vodu iz pipe i to moramo sačuvati. Do kraja ove godine donijet ćemo izmjene i dopune Zakona o vodama i financiranju vodnog gospodarstva čime će ova strategija doći do izražaja", rekao je Androšić najavivši početak procesa regionalizacije, odnosno okrupnjavanja vodovoda. Naime, objasnio je, u Hrvatskoj je trenutačno 130 komunalnih društava i vodovoda, a primjerice u Velikoj Britaniji ih je tek desetak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Androšić smatra kako bi se koncesije mogle raspisivati za distributere vode, ali vodovodi, u kojima cijena potrošnja vode ne može pokriti osnovne troškove, privatnicima sigurno neće biti zanimljivi, a to je, dodao je, i glavni razlog reorganizacije kojoj je cilj da u Hrvatskoj optimalno bude 20 regionalnih vodovoda.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara