Angela Merkel planira donijeti novi europski ustav do 2009. godine

Angela Merkel planira donijeti novi europski ustav do 2009. godine

NJEMAČKA KANCELARKA Angela Merkel, čija zemlja predsjeda Europskom Unijom do srpnja ove godine, planira među svojim europskim kolegama postići konsenzus o novom ustavnom dokumentu koji će zamijeniti propali Ustav, odnosno stupiti na snagu do izbora za Europski parlament 2009. godine.

Taj se cilj implicitno spominje u tzv. Berlinskoj deklaraciji, koja bi se sutra trebala donijeti u Berlinu gdje se čelnici država-članica EU sastaju kako bi proslavili 50. obljetnicu Rimskih ugovora temeljem kojih je stvorena Europska ekonomska zajednica - preteča današnje Unije.

Oko konačnog teksta deklaracije su dolazile kontradiktorne informacije, s obzirom da po pitanju budućeg ustrojstva Unije i institucionalnih reformi ne postoji konsenzus među državama-članica.

To je prvenstveno rezultat činjenice da je tekst usvojenog Europskog ustava odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine. Usprkos toga, Europska komisija, kao i vlade država koje su ratificirale Ustav, su dugo vremena inzistirale da se Ustav u svom današnjem obliku svejedno usvoji,

Tim inicijativama se oštro suprotstavila britanska vlada, koja je odmah nakon referenduma 2005. godine Ustav proglasila "mrtvim". Britanskom stavu su se postupno priklonile i Poljska i Češka gdje sve više jača antieuropsko raspoloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao svojevrstan, i po svemu sudeći najizgledniji kompromis, se sve više spominje donošenje novog međunarodnog ugovora koji će preuzeti većinu odredbi propalog Ustava - uključujući one o uvođenju funkcije europskog predsjednika i ministra vanjskih poslova, te dodatnog prenošenja ovlasti s razine država-članica na europska tijela u Bruxellesu i Strassbourgu.

Zagovornici tog plana tvrde da riječ "ugovor" neće biračima tako bosti oči kao riječ "ustav", odnosno na Europsku Uniju u tom slučaju više neće gledati kao na nadnacionalnu super-državu . Također se smatra da će se inzistirati na tome da ugovor bude ratificiran isključivo u nacionalnim parlamentima, odnosno da se više ne održavaju nikakvi referendumi te tako riskira da volja birača stane na put nastavku europskog ujedinjenja.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara