Ankara: Summit ˝test iskrenosti˝ za EU; njemački CDU protiv Turske

ANKARA smatra summit EU koji će se održati sredinom prosinca u Kopenhagenu ´testom iskrenosti´ u pogledu spremnosti Europe da prihvati Tursku u svoje okrilje, izjavio je Recep Tayyip Erdogan, šef stranke koja je na vlasti u Turskoj.

´12. prosinca bit će test iskrenosti za EU´, rekao je Erdogan.

Turska, koja je kandidat za ulazak u EU od 1999. godine, želi da se na summitu u Kopenhagenu 12. i 13. prosinca odredi za 2003. godinu datum početka pregovora o njezinom pristupanju.

Istovremeno se njemačka Kršćanskodemokratska unija (CDU) izjasnila protiv usvajanja kalendara za pregovore na summitu EU-a u Kopenhagenu s obzirom na moguće pristupanje Turske Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilo bi pogrešno odrediti datum za pokretanje pregovora s Turskom, ocijenila je Angela Merkel, predsjednica CDU-a.

´Ne smijemo se zavaravati da bi samo određivanje datuma za početak pregovora moglo ubrzati demokratske i ekonomske reforme u Turskoj i učiniti ih nepovratnima´, ocijenila je Merkel.

Merkel, čija se stranka i dalje suprotstavlja prijemu Turske u Europsku uniju, založila se nasuprot tome za odnos ´privilegiranog partnerstva´ između Bruxellesa i Ankare.

Za razliku od CDU-a, njemačka vladajuća koalicija socijaldemokrata i Zelenih želi da Petnaestorica u Kopenhagenu dadu Turskoj ´jasan signal´ oko početka pregovora, izjavio je krajem studenog njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara