ANKARA: Turska mijenja politiku prema Egeju

Predsjednik turskoga parlamenta Bulent Arinc nagovijestio je u petak da bi službena Ankara mogla korigirati svoj 30godišnji pristup prema širini nacionalnih teritorijalnih voda u Egeju što bi mogla biti prekretnica u sporu sa susjednom Grčkom oko širine vodenog pojasa. L

Turski parlament je 1995. donio odluku kojom se širina teritorijalnih voda utvrđuje na 12 milja, a svaka povreda tog ustroja, kako se govorilo, značila bi "casus belli", odnosno uzrok rata.

Turska i Grčka su zbog neriješenog pitanja teritorijalnih voda i blizine mnogih grčkih otoka turskoj obali, bile i na rubu rata. Najteži incident dogodio se 1. siječnja 1996. oko školja Kardak koji Grci zovu Imia, dugog nepunih 900 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otočić su bili opkolili ratni brodovi Grčke i Turske, a vrhunac krize je predstavljalo uklanjanje turske i postavljanje grčke zastave na njegove gole hridi.

Zahvaljujući samo pravodobnoj energičnoj intervenciji tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, sukob je u posljednjem trenutku izbjegnut. Dogovoreno je da se na Kardaku ne vijori ni turska ni grčka zastava, ali je njegov teritorijalni status ostao i dalje neriješen.

(Hina) xsk ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara