Ankara: Turske kovanice izazvale spor s EU

IZMEĐU Europske unije (EU) i Turske izbila je nova kriza u čijem središtu pozornosti su se našle nove turske metalne kovanice, lire, navodno vrlo nalik na euro.

EU komisija je tim povodom uputila pismo turskom ministarstvu vnjskih poslova u kojem se ističe da je potpuno nerazumljivo da kovanice, koje se planiraju pustiti u optjecaj 1. siječnja, sliče u velikoj mjeri na euro. Od turske vlade je zatraženo da izmijeni izgled kovanica lire.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je u međuvremenu priopćilo da je tiskanje kovanica uveliko počelo, te da ne dolazi u obzir izmjena njihova izgleda. Rečeno je da turske kovanice ne sliče na euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijeporna turska kovanica lira i njezina manja vrijednost - kuruša - bili su ovdje predmetom prošlotjednih razgovora povjerenika EU zaduženog za njezino proširenje, Guentera Verheugena i najviših dužnosnika turske vlade.

Bilo kako bilo, kriza nije razriješena, a u posjet Bruxellesu trebalo bi otputovati posebno tursko izaslanstvo kako bi na mjestu događaja dokazalo da turska kovanica nije puka kopija eura.

Turska je već tiskala 1,2 milijardi kovanica lire.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara