Anketa: Nijemci bi prihvatili Ševardnadzea

SVAKI drugi Nijemac bi rado pružio utočište bivšem gruzijskom predsjedniku Eduardu Ševardnadzeu, piše njemački dnevnik Die Welt..

Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja što ga ja za Die Welt proveo institut Emnid, najveći broj građana koji bi Ševardnadzeu pružio azil pripada krugu poklonika Njemačke liberalne stranke (FDP). Pristaše demokršćanskog tabora su po tom pitanju podjeljeni.

I njemačka vlada je podržala ideju o pružanju azila Ševardnadzeu. Bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher (FDP) je pohvalio zasluge Ševardnadzea u procesu njemačkog ujedinjenja. Genscher smatra da je Ševardnadze, koji je u vladi Mihaila Gorbačova obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, pružio "nezamjenjiv prilog" svladavanju prepreka koje su stajale na putu njemačkog ujedinjenja. Genscher je istodobno pohvalio Ševardnadzeovo povlačenje s položaja gruzijskog pradsjednika čime je "spriječeno prolivanje krvi".

Ševardnadze se u razgovoru za TV postaju ZDF u ponedjeljak uvečer zahvalio Nijemcima na pruženom gostoprimstvu ali je rekao da će "usprkos svojoj ljubavi prema Njemačkoj ostati u Gruziji". Njemački mediji su posljednjih dana izvještavali o navodnoj Ševardnadzeovoj kupnji vile u luksuznom odmaralištu Baden - Badenu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara