Ankete: Pad popularnosti vladajuće koalicije u Italiji

AKO BI se danas izašlo na izbore u Italiji izgubio bi desni centar premijera Silvija Berlusconija, a dobio bi lijevi centar, kako pokazuje ispitivanje javnog mišljenja koje je provela ustanova Ispo/Allexia po narudžbi lista "Corriere della Sera".

Kuća sloboda, kako je nazvana vladina koalicija desnog centra koja je 2001. na talijanskim parlamentarnim izborima dobila 52 posto glasova, sada bi dobila od 43 do 47 posto glasova, a koalicija lijevog centra koje je 2001. dobila 44 posto glasova, sada bi dobila od 47 do 52 posto glasova.

Rezultate ispitivanja javnog mišljenja objavljuje "Corriere della Sera" u broju od subote, ali list donosi i jedan podatak koji dosta zabrinjava političare, odnosno mogućnost slabog odaziva na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, više od 40 posto ispitanika ne zna hoće li uskoro izaći na europske izbore (12. i 13. lipnja u Italiji) i djelomične administrativne u nekim talijanskim regijama.

Među osobama koje ne znaju da hoće li izaći na izbore većina su mladi i među njima mnogi kojima bi to bilo prvo sudjelovanje na izborima.

Ispitivanje je pokazalo i veliki postotak (od 40 do 45 posto) još neodlučnih.

Među strankama koalicije desnog centra najviše bi mogla izgubiti Berlusconijeva Naprijed Italijo. Na izborima 2001. pokret Naprijed Italijo dobio je 29,5 posto glasova a sada bi dobio 22 do 23,5 posto. Nešto bi više mogao dobiti Nacionalni savez potpredsjednika vlade Gianfranca Finija, ali samo umjesto 12 posto koliko je dobio 2001. godine sada bi najviše mogao dobiti 13 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara