Annan: 10. ožujka je novi rok za potpisivanje sporazuma o Cipru

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u petak da su čelnici ciparskih Grka i Turska dogovorili 10. ožujka kao novi rok za potpisivanje mirovnog sporazuma o ujedinjenju otoka.

´Oni će doputovati u den Haag 10. ožujka i kazati mi hoće li se potpisom obvezati da će sporazum o utemljenju dati na izjašnjavanje na odvojenim referendumima 30. ožujka kako bi postigli sveukupno rješenje ciparskog problema´, rekao je Annan.

Glavni tajnik obratio se novinarima u Nikoziji po završetku razgovora s obje strane.

Međutim, vođa ciparskih Turaka Rauf Denktash ocijenio je da bi održavanje referenduma pream planu UN-a za ponovno ujedinjenje Cipra bilo ´nekorektno i nedemokratično´.

Denktash drži da bi o tom vrlo složenom planu svoje mišljenje trebale dati stranke, parlament i nevladine organizacije i pokazati biračkome tijelu put.

´Ako one u tome ne sudjeluju, prisilit ćete narod da odluči ´da´ ili ´ne´. To nije korektan pistup, nije ni demokratičan´, rekao je Denktash.

Annan se nadao da će do 28. veljače biti potpisan mirovni sporazum kako bi Cipar mogao potpisati sporazum za ulazak u članstvo EU-a 16. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara