Annan: Američka rezolucija nije u skladu s mojim preporukama

NACRT rezolucije o Iraku, koje su Sjedinjene Države podnijele Vijeću sigurnosti, nije u skladu s mojim preporukama, izjavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"Očito, rezolucija ne ide u smjeru koji sam preporučio, no moram je još proučiti", rekao je Annan novinarima u svojoj prvoj reakciji na nacrt rezolucije, ali nije naveo pojedinosti .

Vijeće sigurnosti počelo je u četvrtak raspravu o tom dokumentu na četiri stranice, kojeg su Amerikanci predali dan ranije.

U nacrtu se predlaže prijenos suvereniteta na irački narod "što je prije moguće" i osnivanje višenacionalnih snaga pod američkim zapovjedništvom.

UN-u je dana "vitalna uloga" u Iraku, koja bi se sastojala u dopremi humanitarne pomoći, poticanju obnove i razvoja te uspostavi lokalnih i nacionalnih institucija buduće iračke vlade. UN, međutim, nije dobio neovisnu ulogu u nadgledanju prijenosa vlasti u Iraku, odnosno povratka iračkog suvereniteta, što su mnogi priželjkivali.

U nacrtu se navodi da su okupacijske snage u Iraku, Sjedinjene Države i Velika Britanija ili Privremena koalicijska vlast, u zemlji samo privremeno do uspostave "međunarodno priznate i reprezentativne vlade iračkog naroda, koja će preuzeti ovlasti koalicijskih snaga".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva se Vijeće sigurnosti da zajedno sa Sjedinjenim Državama izradi nacrt novog iračkog ustava i organizira demokratske izbore.

Nacrt predviđa da Vijeće sigurnosti odobri osnivanje višenacionalnih snaga pod američkim zapovjedništvom "koje bi poduzele sve potrebne mjere s ciljem održanja sigurnosti i stabilnosti Iraka".

Također se poziva međunarodna zajednica i financijske institucije da pomognu Iračanima u obnovi i razvoju njihove zemlje.

Diplomati kažu da je nacrt uzeo u obzir prijedloge članica Vijeća sigurnosti od proteklih tjedana, nakon što su Sjedinjene Države prvi put predstavile ideju o osnivanju višenacionalnih snaga.

Francuska i Njemačka najgorljivije su zahtijevale prijenos suvereniteta na irački narod.

I dok se u nacrtu ne spominje rok za izradu novoga ustava, američki državni tajnik Colin Powell procijenio je da je za to potrebno šest mjeseci, a neke članice Vijeća smatraju da je to moguće učiniti u roku osam do 12 mjeseci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara