ANNAN DOPUTOVAO U POSJET TOKIJU

Glavni tajnik UNa Kofi Annan doputovao je u subotu u petodnevni posjet Japanu kojim će dominirati razgovori o reformama u UNu te pitanja vezana za Irak, izvijestili su službeni izvori.

Annan bi se ondje trebao sastati s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem i ministricom vanjskih poslova Yorikom Kawaguchi. U utorak je predviđen govor glavnoga tajnika UN-a pred zastupnicima u japanskom parlamentu.

Annanov posjet Japanu uslijedio je u trenutku kada se Tokio žali da daje previsok doprinos UN-ovu proračunu, s obzirom na to što dobiva zauzvrat. Japanci priželjkuju stalno članstvo u Vijeću sigurnosti kada se okončaju rasprave o reformama unutar svjetske organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Japanska ministrica vanjskih poslova prošli je mjesec izjavila kako će Japan nastojati postići smanjenje vlastitog doprinosa proračunu UN-a kada se na dnevnome redu nađe njihova revizija. U ovome trenutku Tokio u proračunu UN-a sudjeluje s 19,5 posto, odmah iza SAD-a, jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, koje pridonose proračunu s 22 posto.

Preostale četiri stalne zemlje članice Vijeća - Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija - u financiranju UN-a sudjeluju s po 10 posto sredstava.

(Hina) xmh ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara