Annan duboko uznemiren izraelskim upadom u Gazu

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izrazio je u četvrtak duboku zabrinutost izraelskim vojnim upadom u Gazu u kojemu je ubijeno 12 Palestinaca, ističući da napad krši međunarodno humanitarno pravo i proturječi najnovijim naporima za rješenje bliskoistočne krize.

"Glavni tajnik je duboko uznemiren današnjim izraelskim vojnim upadima u grad Gazu i izbjeglički logor Rafah, u kojima je najmanje osam Palestinaca ubijeno, a mnogi ranjeni", kaže se u priopćenju UN-ovog glasnogovornika u New Yorku.

U izraleskoj akciji protiv vojnog zapovjednika radikalnog pokreta Hamasa ubijeno je u četvrtak, prema naknadnim podacima, 12 Palestinaca a među njima i dvogodišnje dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"On (Annan) naglašava da su takve akcije, uključujući izviješćeno rušenje kuća, suprotne međunarodnom humanitarnom pravu. Vjeruje da one proturječe naporima međunarodne zajednice da ponovno pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces, nakon što je jučer stranama predstavljen mirovni plan", rekao je glasnogovornik.

Mirovni plan četvorke, Sjedinjenih Država, UN-a, EU-a i Rusije, predan u srijedu Izraelcima i Palestincima, teži k rješenju bliskoistočnog sukoba nizom paralelnih koraka koje bi tijekom tri godine poduzimali Palestinci i Izraelci, a što bi konačno 2005. završilo formiranjem Palestinske države.

"Glavni tajnik uvjeren je da nema vojnog rješenja sukoba i poziva Izrael da radi s novim palestinskim premijerom Abu Mazenom kako bi se uspostavila učinkovita suradnja koja će stvoriti sigurnost i za Izraelce i za Palestince", kaže priopćenje.

Annan je pozvao obje strane da prihvate mirovni plan i rade na njegovoj provedbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara