Annan i Rice o Iraku i humanitarnoj situaciji

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan i savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice razgovarali su u utorak o stanju u Iraku i humanitarnoj pomoći ovoj zemlji.

"Glavni tajnik ponovio je poziv svim stranama u ratu da poštuju obveze prema civilima koje propisuje međunarodno pravo", rekao je u priopćenju glasnogovornik UN-a Fred Eckhart nakon susreta. "On je naglasio da je UN spreman učiniti sve što može kako bi osigurao humanitarnu pomoć iračkom narodu".

Priopćenje naglašava da Ujedinjeni narodi mogu malo učiniti dok se ne steknu sigurnosni uvjeti da se osoblje UN-a vrati na teren. Do tada humanitarnu pomoć trebaju osigurati Sjedinjene Države i koalicijski partneri na području pod njihovim nadzorom, kaže se u priopćenju.

Annan je kazao da će o bilo kakvoj ulozi Ujedinjenih naroda u Iraku u smislu pružanja humanitarne pomoći morati odlučiti Vijeće sigurnosti, navodi priopćenje.

Vijeće sigurnosti će u srijedu raspravljati o Iraku, po prvi put od izbijanja rata, i nastojati postići konsenzus oko pružanja humanitarne pomoći Iraku nakon obustave programa "nafta za hranu" prema kojem je Irak mogao dio zarade od prodaje nafte koristiti za kupovinu humanitarnih potrepština.

(Hina) sl ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara