Annan kaže da je Kosovo još daleko od postavljenih ciljeva

UNATOČ značajnim postignućima u 2002. Kosovo je još uvijek daleko od ciljeva koje pred pokrajinu postavljaju Ujedinjeni Narodi, izvijestio je u srijedu u New Yorku glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

U izviješću koje pokriva djelovanje UN-ove privremene uprave na Kosovu (UNMIK) od prošloga listopada, Annan je izdvojio pozitivna postignuća poput drugih općinskih izbora i početak predaje izbornog procesa pod lokalni nadzor, kao i preuzimanje sjeverne Mitrovice pod nadzor UNMIK-a te imenovanje sudaca i tužitelja iz redova manjina.

Istodobno, naglasio je Annan, godinu dana nakon formiranja privremenih samoupravnih institucija, treba još dosta raditi kako bi se stvorile učinkovite, reprezentativne, transparentne i odgovorne institucije sa značajnim sudjelovanjem manjina.

Annan je izdvojio borbu protiv kriminala i prihvatanje vladavine zakona kao značajne izazove i izrazio zabrinutost nasiljem među kosovskim Albancima kao i stalnim nasiljem nad kosovskim Srbima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Mnogo energije je potrošeno u dovođenje u pitanje ovlasti mojeg posebnog predstavnika i traženju dodatnih ovlasti´, rekao je glavni tajnik govoreći o posebnom izaslaniku UN-a za Kosovo Michaelu Steineru.

´Važno je da kosovsko vodstvo prepozna da, kako bi dobili dodatne nadležnosti, prvo moraju pokazati solidna postignuća u korist svih zajednica na područjima za koja već imaju odgovornost prema Ustavnom okviru´.

Annan je pozdravio odluku Koalicije za povratak da se vrati u Skupštinu Kosova i uvođenje formalnog nadzora procedura u Skupštini, dodajući kako je funkcionirajuća, reprezentativna Skupština preduvjet napretka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara