Annan kaže da UN i drugi moraju više učiniti za mir

Annan kaže da UN i drugi moraju više učiniti za mir
GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u petak kako narodi i države očekuju od UNa da u doba sve veće nesigurnosti pruži sigurnost te pozvao Svjetsku organizaciju i regionalne organizacije da udvostruče napore kako bi osigurale mir temeljen na međunarodnom pravu.

"Osjećaj globalne nesigurnosti je rijetko, ako ikada, bio veći nego što je danas", rekao je Annan govoreći na zajedničkom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i regionalnih organizacija o novim izazovima i međunarodnom miru i sigurnosti.

"Jednako tako, nije bilo nikad tako velike želje među narodima i zemljama za okvirom za mir i sigurnost temeljenim na vladavini međunarodnog prava", rekao je on. "Taj okvir mora biti sposoban odgovoriti hitro i učinkovito na izazove našeg svijeta koji se brzo mijenja".

Na sastanku sudjeluju među ostalim i Organizacija američkih država, Arapska liga, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Povjerenstvo afričke unije, Europska unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja.

Napomenuvši kako je svijet "na raskrižju u razvitku međunarodnih odnosa" Annan je među izazovima s kojima se suočava nabrojao proturječja ogromnog bogatsva i siromaštva, mogućnosti koje donosi globalizacija i isključenja mnogih iz tih potencijala, oružje za masovno uništenje, klimatske promjene te pojavu novih smrtonosnih virusa koji mogu zaprijetiti ne samo stabilnosti nego i opstanku ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova pitanja nisu nova, rekao je Annan, ali su sada postala akutnija nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna i još više ratom u Iraku.

On je naglasio kako ljudi unatoč osjećaja ugroženosti očekuju da Ujedinjeni narodi ojačaju stabilnost.

"Naša organizacija, unatoč svim nesavršenostima, izgradila je jedinstveno iskustvo u bavljenju cijelim nizom kriza, pružajući humanitarnu pomoć milijunima kojima je potrebna, pomažući ljudima da obnove svoje zemlje iz ruševina vojnih sukoba, potičući ljudska prava i vladavinu zakona, i mnogo drugih aktivnosti koje su bitan dio izgradnje i održavanja mira", kazao je Annan.

Napominjući da se UN oslanja na regionalne partnere Annan je kazao kako je potrebno udvostručiti napore kako bi se ponovno našao zajednički cilj. "Moramo krenuti prema stvaranju mreže učinkovitih i uzajamno osnažujućih mehanizama, regionalnih i globalnih, koji su fleksibilni i odgovaraju stvarnosti u kojoj živimo danas", kazao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara