ANNAN OČEKUJE MIRNU RASPRAVU O IRAKU U PETAK

Unatoč suprotstavljenim pozicijama glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u četvrtak kako očekuje da će Vijeće sigurnosti u petak mirno raspravljati o razoružanju Iraka nakon što čuje izvješće inspektora UNa.

Govoreći novinarima u stožeru UN-a u New Yorku Annan je rekao kako će Vijeće sigurnosti imati prigodu ´raspravljati mirno. Stajališta su sada vrlo tvrda´.

Vijeće sigurnosti će u petak čuti izvješće glavnih UN-ovih inspektora oružja Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeia o protekla tri mjeseca inspekcija u Iraku. Očekuje se da će izviješće, kao i dosadašnja, dati argumente objema stranama u Vijeću sigurnosti koje sada vode borbu oko toga kako nastaviti razoružavanje Iraka.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska su predložile nacrt rezolucije koji kaže da je Irak propustio posljednju priliku da se razoruža i praktički traži odobrenje za vojnu akciju u ovoj zemlji. Francusko-njemačko-ruski memorandum tvrdi da još nema razloga za uporabu sile protiv Iraka i predlaže nastavak pojačanih inspekcija. Postoji i treći neformalni prijedlog, prijedlog Kanade koja nije u Vijeću sigurnosti, koji traži postavljanje čvrstih rokova Iraku za pojedine aspekte razoružanja uz prijetnju silom ako ne izvrši zadaće.

´Dok ne dođe do stvarnog glasovanja ne može se reći što će se dogoditi´, rekao je Annan o stanju u Vijeću sigurnosti.

Suočene s mogućnošću poraza u Ujedinjenim narodima, Sjedinjene Države su u srijedu najavile spremnost na kompromis u tekstu nacrta rezolucije o Iraku kako bi osigurale njezin prolaz.

Velika Britanija, Meksiko i Čile rade na mogućim izmjenama rezolucije, koja utire put ratu u Iraku, možda uključujući i davanje posljednjeg ultimatuma Sadamu Huseinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o naporima da ujedini Vijeće Annan je rekao: ´Radim vrlo uporno. Ohrabrujem ljude da teže kompromisu, da traže zajedničko stajalište, jer ako radiš ustupke, dobiješ ustupke´.

Blix je najavio da je napravio popis 29 preostalih zadaća za Irak kako bi dokazao da se razoružava, što bi moglo otežati američke napore da dobije prolaz za svoju rezoluciju.

Čile i Meksiko predlažu kompromis prema kojem bi neka od tih pitanja mogla biti spojena s rokovima. Ako Irak ne obavi zadaće tada bi se mogla upotrijebiti sila.

Blix je rekao kako je iračko uništavanje zabranjenih raketa al Samoud 2 stvarno razoružavanje.

´Sada imamo znantno bolju suradnju, a prijetnja (ozbiljnim posljedicama) sigurno je dovela do toga, nadam se da nije prekasno´, rekao je on novinarima.

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti očekuje se sudjelovanje nekoliko ministara vanjskih poslova među kojima će biti i američki državni tajnik Colin Powell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara